Веб страницата www.domuvanje.org.mk првично е создадена во 2013 година, посветена на домувањето во станбени згради. Веб страницата за домување се реализираше како дел од проектот на УСАИД и Хабитат Македонија Енергетска ефикасност во секторот домување, со основна цел да придонесе кон ефикасно и ефективно справување со проблемите и прашањата кои произлегуваат од домувањето во станбени згради.

По завршување на проектот, Хабитат Македонија продолжи со одржување и збогатување на содржините, создавајќи веб страницата целосно посветена на домувањето во станбени згради со корисни информации за закони и правилници кои го регулираат домувањето во станбените згради, практични совети за станарите во станбените згради, информации за добавувачи на услуги кои придонесуваат кон квалитетно домување (поправки, одржување на лифтови, правни и сметководствени услуги за куќните совети, снабдување со електрична и топлинска енергија, водовод и канализација и друго), прашања и одговори за теми од областа на домувањето и други важни работи за квалитетно живеење. Архива – старата веб страница

Денес, во 2022г., следејќи ги актуелните состојби во светот поттикнати од зголемените потреби за енергетска ефикасност и заштеда на енергија, отвораме нова димензија на www.domuvanje.org.mk изградувајќи го во вистински ресурсен центар за енергетска ефикасност во домувањето. Формирањето на овој ресурсен центар е следната фаза во проектот REELIH – Енергетска ефикасност за семејства со ниски приходи во партнерство со USAID.

Доколку имате потреба од дополнителни информации, појаснувања, совети, побарувања за енергетско ефикасно реновирање на станбена зграда, или доколку имате научен труд или публикација кои сакате да ги објавите и споделите, а ја опфаќаат темата на енергетска ефикасност во домувањето ве покануваме да нѐ контактирате:

Хабитат Македонија
ул. Никола Парапунов бр.41,
Комплекс Макотекс, 1 кат
П.ФАХ 407
1000 Скопје, Република Македонија

+389 2 3061 890
info@habitat.org.mk